ISLA HOLBOX

Att ta sig från Valladolid till Isla Holbox (uttalas Holbosh): Ta en buss mot Cancun från ADOstationen, hoppa av i El Ideal (57 pesos). Om bussen från Valladolid är en timme försenad och bussen från Cancun till Chaquila (som du ska hoppa på i El Ideal) är tjugo minuter sen så klaffar allt perfekt. Bussen från El Ideal till Chiquila kostar 50 pesos. (Om du är jätterik eller kanske bara inte jättefattig kan du alltid förhandla med jobbiga taxichufförer om privattransport också, priset börjar på 400 pesos för en bil).
Sedan finns i Chiquila (säg heller inte fel på ortsnamnet och kalla det för maträtten chilaquiles - förvirring kan uppstå) två precis likvärdiga båtalternativ:
9 hermanos & holbox express, båda kostar 140 pesos och ingen går med på att pruta ned priset så frågan är väl mest när nästa båt går. Om du kommer till Holbox på en helg: boka boende i förväg. Annars blir det en dyr historia som innefattar en massa vandrande kors och tvärs över ön i panik över att några andra backpackers ska hinna ta alla sängar. Och framför allt, ha inte magsjuka båda två under tiden. Det är lite onödigt jobbigt.


I övrigt vet vi faktiskt inte. Vi har sett galet många fina öar. San Blas med noll försäljare (noll personer öht) och kristallklart vatten, Zanzibar med sjukt vita stränder och blått hav, Cozumel slår också detta för där var vattnet mycket klarare. Visst, ön har en skön vibe och det är vackert men vi får inte känslan av att "här vill vi stanna" direkt. Hur som, idag drar vi vidare till Cancun och Isla Mujeres. Taco count f.ö. 18 dagar, 26 tacos.