THE BEST PISCO SOUR IS THE ONE YOU SHARE WITH FRIENDS

Hej Cusco! Eller Cuzco, beroende på om en är native inka eller spanjor. Idag har vi gått en gratis (alltså tip-baserad) walking tour i stan med en mycket amusing liten guide. Han var född i Peru, i Amazonas men hade bott i Cusco i tio år och hittade i stan som i sin egen ficka. Vi fick se massor av fina byggnader (tydligen finns det 18 kyrkor i stan av vilka merparten var inkatempel innan spanjorerna kom och tog över) och lärde oss det ena med det tredje. Tydligen var det 189 (om jag ej minns fel) spanjorer med bodyarmour och eldvapen som erövrade Peru. Inkafolket (20000 st at the time) trodde de var gudar och fattade inte riktigt vad som pågick först. Till slut kom en snubbe som hette Toupaq (mkt oklar stavning här känner jag men det är inte rapparen som avses, han kan jag iaf stava till. Dock kan nämnas att guiden dyrkade Tupac och tyckte han var värsta geniet) och gjorde revolution och mitt på plazan finns en minnesplats till hans ära, han blev brutalt ihjälhavd med fyra hästar för att spanjorerna ville göra ett exempel.
För att förklara rubriken så var det det guiden sade efter att han påpekat att inkafolket och spanjorerna har olika sanningar om historien, vem är hjälten och vem är förrädaren etc. Här menade han att det är bättre att vi tar er sanning och vår sanning och gör en större, bättre sanning istället för att bråka. Turen slutade på en liten marknad där vi köpte grenadilla, och drack megagod juice på mango, passionsfrukt och apelsin samt åt en omelett. Sen gick sjukis-Stina hem och lade sig medan jag och Stefanie gick till en annan marknad och kollade på krafs innan vi gick till en "black market" där en enligt uppgift både skulle kunna köpa the north face och the north fake beroende på vad en var intresserad av. Efter att ha varit in i fyrtioelva affärer där alla fleecetröjor var för korta i ärmarna eller för vida för henne (hon var på jakt efter varma kläder inför vår hike på tisdag) hittade vi till slut en hermodell som funkade och lite annat, sen köpte jag en stor påse russin för 6 kr och tappade direkt hälften på golvet. Sen köpte vi en äcklig quinoadricka för 3 kr och gick hem fort fort (uppförs på 3500 m höjd, mkt flåsigt) innan regnet började vräka ner och åskan drog igång. Nu ligger vi ihopkurade i dormet (det är bara 13 grader ute enligt instagrams himla filter) och lyssnar på regnet som smattrar och väntar på att det ska ge sig så vi kan boka vår hike till på tisdag.

Okej fortsättningen lyder att vi somnade och det enda vi lyckades med efter det var att gå och handla, laga en awesome quinoa-one-pot-gryta & sen kolla på the danish girl alla fyra ihopkrupna i en säng i dormet med en hörlur var. (Ganska bra bedrift det ändå). 
Inatt blev vi väckta vid fyratiden av två jättefulla eller jättehöga danskar som vägrade vara tysta när de skulle packa för att åka till rainbow mountain så det var ju intressant. Stina mår skit idag så den nya planen är att boka rainbow mountain imorgon, ta en vilodag och sen göra the Salkantay trek dagen efter det i hopp om att hon har repat sig då. 

#1 - Anders W

Kan rekommendera boken Vete vapen och virus http://www.bokus.com/bok/9789113016306/vete-vapen-och-virus-en-kort-sammanfattning-av-mansklighetens-historia-under-de-senaste-13000-aren/ som berättar om invasionen av Sydamerika. Hoppas att Stina kryar på sig!

#2 - Anonym

Hoppas Stina mår bättre nu! 😘