GALAPAGOS RECAP 4

BACK TO SANTA CRUZ
Efter några få timmars sömn pga musik och raketer, gick jag, Freddie (svensk) och Kieran (kanadensare) upp klockan 5.50. Tog båten kl 6.30 till Santa Cruz (vi fick se ännu en fin soluppgång på båten denna gång). Vi träffade Stefanie (holländskan) på vårt nya hostel. Vi åt två empanadas till frukost, bokade en tour, gick till Charles Darwin museum (läste om hans arbete på Galapagos och såg på allt från små till jättesköldpaddor). Och så fick jag lära mig att sköldpaddans skal är skelettet. Man kunde kolla in i ett tomt skal och se ryggkotorna sitta fast i skalet. 
Efter det gick vi och badade vid en strand precis nedför museet, gick runt i stan och tittade på sjölejon och fåglar, som var väldigt intresserade av fisken som såldes vid hamnen. Det var liksom ett sjölejon som stod bakom disken där fisken skars. När kassörskorna tyckte att sjölejonet var lite för jobbigt, slog dom den med en flugsmällare i huvudet lite lätt. 
Därefter åt vi lunch och åkte iväg på turen. Båten fylldes med vuxna par, gamla kineser och pensionärer. Vi kände på en gång att detta skulle inte bli en vild snorkeltur. Så när alla skulle gå och kolla på fåglar och iguanas stannade vi kvar och snorklade. Vi simmade med jättesköldpaddor och sjölejon (tyvärr inte lika lekfulla som sist). Nästa stopp var snorkling, 100 meter ifrån vart vi snorklade, de kunde de ju ha sagt! Så istället låg vi på taket av båten och solade en timme. Sedan åkte vi förbi en strand full med sälar och på stenklippor bredvid satt pingviner. Vi låg kvar på taket, med väldigt bra utsikt och slapp sitta upprätt i tråkiga soffor. Sista stället på turen var "Las Grietas", där vi var andra dagen på Galapagos. Men vi hann aldrig bada utan de stängde precis. Jag och Freddie skyndade oss att dyka i och simmade mellan de två lavaklipporna som gått isär. Mellan klippväggarna är det alltså kallt färskvatten och dyker man under vattnet en meter blir vattnet varmare, då man möts av saltvatten. Man kan simma ca 100 meter in, för att ta sig hela vägen in var man tvungen att klättra över två ras av stora lavastenar. Väl i sista poolen kunde man simma igenom tunnlar av lavastenarna. Vi såg väldigt stora fiskar och ålar där.
Efter turen åt vi middag, drack öl på hostlet och spelade kort.

SLUT PÅ GALAPAGOS --> GUAYAQUIL
Hela gänget Matt, Kieran, Dean, Stefanie, Freddie, Anton och jag gick upp 5.45 för att se soluppgången. Medan vi väntade såg vi flera baby sharks, sälar och tjockis fiskar som knappt kan simma under bryggan vi satt på. Jag och Freddie satte oss på en bänk, sen kom ett sjölejon och hoppade upp på vår bänk. Då kom en vakt fram och sade till oss att vi var tvungna att flytta på oss. Men vi satt ju faktiskt där först! Vi hann inte ens ta ett kort med oss tre på bänken. Sjölejonen är med andra ord väldigt bortakämda här, men det kan man väl förstå. 
Sedan tog vi (Anton, Freddie och jag) taxi, båt, buss, flyg och taxi, där vi tajmade in Aron och Fredrika på hostlet i Guayaquil.