GALAPAGOS RECAP 3

LOS TUNELES
Vi bokade in oss på en snorkeltur, vilken började klockan 11. Så vi bestämde oss för att fånga morgonen själva genom att hälften av oss gick upp och tittade på soluppgången vid klockan sex och andra hälften gick upp vid sju för att joina resten av gruppen att äta frukost och hinna gå till ett sköldpaddshem samt se på flamingos på vägen dit. Vi åt frukost på en liten restaurang där tre damer serverade oss macka, ägg, frukt och juice. Därefter började vi gå rundan på tre kilometer på träbroar över färskvatten med mangroveträd. Mycket riktigt fick vi se massor av flamingos stå på ett eller två ben i vattnet. Vid slutet av stigen låg sköldpaddstället, där de hade allt från gigantiska till supersmå sköldpaddor. När vi kom dit var hannarna helt upptagna med att para sig med honorna, vilka var hälften så stora och underst. Man undrade ju lite om honorna var med på det, då de inte rörde sig en centimeter. Vi fick då lära oss att sköldpaddans svans, inte är en svans utan en penis! 
När vi kom tillbaka till hostlet var vi varma, trötta och svettiga. Så vi satte oss vid en bar och köpte varsin bananmilkshake. Min första bananmilkshake på resan. Den var väldigt god, men när man kan få en mango-, passionsfrukt-, annanas-, vattenmelon- eller jordgubbsmilkshake för samma pris så väljer man inte banan som alltid går att köpa relativt billigt hemma.
11.15 kom en pickup och hämtade oss, vi provade ut simfötter och blev skjutsade till vår båt. Först åkte vi i ca 30 min till ett snorkelställe och såg sköldpaddor, sjöhästar (de största jag sett ca 25 cm, de brukar vara runt 10-15 cm) och white tip sharks som låg och sov under grottformationerna i havet (de jagar på natten och sover på dagen). 
Nästa ställe var "los tuneles", vi simmade in i en grotta och för att komma till nästa grotta var man tvungen att simma under vattnet. Väldigt häftigt att alla i gruppen vågade hänga med tre grottor in, då en äldre dam på 60 år var med oss också. I djurväg såg vi sälar, blue footed boobies (en fågel med blå fötter), ödlor och gigantiska sköldpaddor.
Nästa stopp var mitt ute i havet där vi såg den största stingrockan jag har sett! Ca 5 meter bred, de kan tydligen bli 8 meter breda och en meter tjocka. Den simmade uppe på ytan och hade båda sina fenor över ytan. På kvällen åt vi pizza. Matt ville beställa en milkshake till sin pizza men det gick inte eftersom pizzakillen var sjuk och milkshakekillen hade hoppat in för honom istället. Som tur var smakade pizzan bra, efter att ha väntat i hundra år och fått large pizzor istället för medium då pizzaformarna var slut. Vi satt på en uteservering med utsikt mot en slags festival i stan, där tjejer tävlade om vem som var snyggast. De hade glittriga klänningar, stod på varsitt pyntat bilflak, vinkade och log. Vid sidan om alla stod tjejen som vann förra året. Hela kvällen och natten spelades hög musik och 2.30 på morgonen smälldes en massa raketer.